مرابحه
صکوک مرابحه اوراق بهاداری است که دارندگان آن به صورت مشاع مالک دارایی مالی یا دینی هستند که بر اساس قرارداد مرابحه حاصل شده است.
این اوراق بازدهی ثابت دارند و در بازار ثانویه قابل معامله است. اوراق مرابحه جهت تأمین مالی “بانی” منتشر میشود.
صکوک مرابحه همانطور که در مبحث صکوک و انواع آن به تفصیل توضیح داده شده است، نوعی از ابزارهای مالی انتفاعی است که بازدهی معین دارند.
بازدهی معین بدین معنی است که میزان معینی از سود در تاریخ سررسید به دارندگان این اوراق تعلق خواهد گرفت.
بررسی اوراق مرابحه از منظر فقهی
ممکن است به دلیل بیان اینکه این اوراق بازدهی ثابت دارند، افرادی تصور کنند این موضوع از منظر فقهی دچار مشکل است اما طبق اعلام کمیته فقهی سازمان بورس و اوراق بهادار:
اوراق مرابحه تأمین مالی که مبتنی بر قرارداد بیع مرابحه، وکالت بین خریدار و فروشنده و خرید دین است، به اعتقاد فقه ای شیعه مشکلی ندارد و میتواند مورد معامله قرار بگیرد.
این اوراق بر اساس سود برای صاحبان اوراق طراحی شده است و میتواند ابزار مناسبی برای افرادی باشد که به دنبال دریافت سود ثابت از سرمایه گذاری هستند.
اوراق مرابحه از سمت دولت، مؤسسات وابسته به دولت، بنگاههای اقتصادی و.. به جهت تأمین مالی میتواند استفاده شود.
رویه اجرای انتشار اوراق مرابحه
بانی انتشار با مراجعه به امین که شرکت مدیریت دارایی مرکزی بازار سرمایه است و اقدام به تشکیل شرکت واسط درخواست خود در رابطه با نیاز به تأمین مالی جهت خرید کالا ارائه میکند.
شرکت واسط با کسب مجوزهای لازم، اوراق مرابحه را منتشر میکند و وجوه حاصل از انتشار را جمع آوری کرده، سپس به وکالت از طرف سرمایهگذاران و خریداران اوراق مرابحه منتشر شده، دارایی مورد نیاز بانی را خریداری و به قیمتی بالاتر به بانی به صورت اقساط میفروشد و دارایی را از بانی تحویل گرفته و در هر ماه اقدام به پرداخت اقساط میکند.
واسط اقساط را به دارندگان اوراق از طریق سپرده گذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه پرداخت میکند.